Bivak pod Skuto (celým názvem „Bivak pod Skuto na Malih podih„) leží v nadmořské výšce 2 045 metrů a nachází se, jak už jeho název napovídá, pod slovinskou horou Skuta (2 532m). Bivak je skutečným architektonickým skvostem Slovinska, a proto by se o něm dalo směle říct, že se jedná o nejstylovější místo přespání v Kamnicko-Savinjských Alpách, ne-li v horách vůbec.

Tento krasavec byl postaven v roce 2015 dle návrhu architektů ze studia OFIS v Lublani, kteří na projektu spolupracovali se studenty z Harvardu. Bivak se skládá ze tří dřevěných modulů, a oficiálně poskytuje přístřeší pro 8 lidí. Nevýhodou je, že kvůli jeho velké popularitě člověk nemůže počítat s tím, že bude mít místo na spaní jisté – ideální je tedy na místo dorazit brzy, nebo mimo letní sezónu.

A jak se k bivaku dostat? Ideálně je přespání naplánovat v rámci túry – my jsme jej například využili při přechodu Grintovce a Skuty. Pokud by se však člověk rozhodl udělat si výšlap přímo k bivaku, je nejlepším řešením vyrazit od parkoviště u spodní stanice lanovky, která zásobuje chatu Cojzova koča na Kokrskem sedlu, a poté si užít 1 200 výškových metrů náročného a prudkého stoupání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *